dinsdag 12 november 2013

taaitaai-poppen recept (hoe taai taai poppen maken)

taai taai recept is hier onderaan te vinden

Taaitaai-poppen.
Het bereiden van deze oudhollandse tractatie is niet moeilijk,welmoet het deeg voor het bakken tenminste twee weken rusten om de juiste smaak en samenstelling te krijgen.
Bereidingstijd:
30-60 minuten
Keuken:
Nederlandse keuken
Smaak:
Neutraal
Techniek:
Bakken
Soort gerecht:
Banket
Gelegenheid:
sinterklaas
Uit eigen keuken:
Nee (i)

Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 150gr:keukenstroop
  • 250gr:honing
  • 10gr:gemalen anijs
  • 2 1/2 dl:kokend water
  • 500gr:roggemeel
  • 250gr:bloem
  • zout
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 15-20gr:speculaaskruiden
  • 1-2dl:karnemelk
  • boter voor de bakplaat
  • 50gr:gezeefde poedersuiker
  • amandelen,kleine suikerdragees,gekleurde suiker,e.d.
  • Hulpmiddelen

    Bloemzeefje,boterkwast,oven(230 graden en gasstand 5-6),pannekoekmes

    Voorbereiding

    Maak het deeg tenminste 14 dagen voordat de taaitaai wordt gebakken.Doe de stroop met de honing en de anijs in een kleine pan met dikke bodem of vleespan.Laat de inhoud vande pan op de laaggedraaide warmtebron langzaam aan de kook komen;voeg het water toe en laat het mengsel koken.Zeef het meel,de bloem en 1-1/2 eetlepel zout in een grote kom en roer er de kokende vloeistof door.Roer alles tot een soepel deeg en laat dat, afgedekt,1-2 dagen rusten.Kneed door het deeg dan de bakpoeder met de kruiden en,als dat nodig is de karnemelk of een deel daarvan.Kneed alles tot een soepel en gelijkmatig gekleurd deeg en laat dat weer afgedekt 10-14 dagen rusten op een koele plaats,maar niet in de koelkast.Neem de portie′s van het deeg en vorm daarvan figuren,bijvoorbeeld poppen,kransen of ,met behulp van borstplaatvormen,harten of rondjes.

    Bereidingswijze

    Beboter de bakplaat,verwarm de oven voor.Breng de deegfiguren met een pannekoekmes over op de bakplaat;bewaar enige afstand tussen de stukken deeg.Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar worden.Neem de taaitaai van de plaat en laat de koeken afkoelen.Roer van de poedersuiker met enkele druppels water een dik glazuur en plak met behulp van dat glazuur verschillende versieringen van amandelen e.d.op de koeken vast.

    Serveertips

    Nvt

     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten