taai taai recept is hier onderaan te vinden
150gr:keukenstroop
250gr:honing
10gr:gemalen anijs
2 1/2 dl:kokend water
500gr:roggemeel
250gr:bloem
zout
5 theelepels bakpoeder
15-20gr:speculaaskruiden
1-2dl:karnemelk
boter voor de bakplaat
50gr:gezeefde poedersuiker
amandelen,kleine suikerdragees,gekleurde suiker,e.d.
Taaitaai-poppen.
Het bereiden van deze oudhollandse tractatie is niet moeilijk,welmoet het deeg voor het bakken tenminste twee weken rusten om de juiste smaak en samenstelling te krijgen.
Het bereiden van deze oudhollandse tractatie is niet moeilijk,welmoet het deeg voor het bakken tenminste twee weken rusten om de juiste smaak en samenstelling te krijgen.
- Bereidingstijd:
- 30-60 minuten
- Keuken:
- Nederlandse keuken
- Smaak:
- Neutraal
- Techniek:
- Bakken
- Soort gerecht:
- Banket
- Gelegenheid:
- sinterklaas
- Uit eigen keuken:
- Nee (i)
Ingrediƫnten voor 4 personen
Hulpmiddelen
Bloemzeefje,boterkwast,oven(230 graden en gasstand 5-6),pannekoekmesVoorbereiding
Maak het deeg tenminste 14 dagen voordat de taaitaai wordt gebakken.Doe de stroop met de honing en de anijs in een kleine pan met dikke bodem of vleespan.Laat de inhoud vande pan op de laaggedraaide warmtebron langzaam aan de kook komen;voeg het water toe en laat het mengsel koken.Zeef het meel,de bloem en 1-1/2 eetlepel zout in een grote kom en roer er de kokende vloeistof door.Roer alles tot een soepel deeg en laat dat, afgedekt,1-2 dagen rusten.Kneed door het deeg dan de bakpoeder met de kruiden en,als dat nodig is de karnemelk of een deel daarvan.Kneed alles tot een soepel en gelijkmatig gekleurd deeg en laat dat weer afgedekt 10-14 dagen rusten op een koele plaats,maar niet in de koelkast.Neem de portie′s van het deeg en vorm daarvan figuren,bijvoorbeeld poppen,kransen of ,met behulp van borstplaatvormen,harten of rondjes.Bereidingswijze
Beboter de bakplaat,verwarm de oven voor.Breng de deegfiguren met een pannekoekmes over op de bakplaat;bewaar enige afstand tussen de stukken deeg.Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar worden.Neem de taaitaai van de plaat en laat de koeken afkoelen.Roer van de poedersuiker met enkele druppels water een dik glazuur en plak met behulp van dat glazuur verschillende versieringen van amandelen e.d.op de koeken vast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten